We boost your best... YOU lead the way!


Leader's Compass

 

 

 

 

август 2012

Българин е новият изпълнителен директор на СКФ Берингс България

 

Историята разказва Мирела Попова, с любезното съгласие за публикуване на

Михаил Георгиев, Изпълнителен директор на СКФ Берингс България

 

 

Михаил ГеоргиевОт около месец трите площадки на СКФ Берингс България Сопот, Кърнаре и Калофер имат нов изпълнителен директор. И въпреки че някои хора очакваха тази позиция да се поеме отново от чужденец, сега българин е начело. Кой е той?

 

Михаил Георгиев е в компанията от три години и стартира като финансов директор. Още преди да си стиснат ръцете с тогавашния изпълнителен директор Филип Пероз, французинът му заявява, че след няколко години би очаквал той да седи на президентския стол. Самият Михаил споделя, че макар и не неочаквано, това повишение се е случило по-рано, отколкото е предполагал. Но защо тъкмо той?

 

Филип дава отговор на този въпрос, когато преди месец оповестява пред компанията кой ще бъде неговият наследник. Кратки, но силни думи: Защото му вярвам. И наистина, Михаил още от пръв поглед буди доверие с бавния си и спокоен глас и премерени думи. Освен това е изключително скромен за човек на подобна позиция не се смята за лидер, а счита, че само другите хора могат да кажат това. Да си лидер, не е нещо, което се обявява в Търговския Регистър. Човек не се учи от книгите това е все едно да се учиш да бъдеш родител, преди да са дошли децата. Не става с четене, а с практика и на принципа проба-грешка. Въпреки че не се нарича лидер, той със сигурност действа като такъв. Предпочита да не се налага на подчинените си, защото един лидер не бута хората напред това е ролята на мениджъра. Лидерът увлича след себе си. Той съзнателно избира лидерския подход хората да започнат да вярват, че трябва да го следват, а не да им го налага.

 

Кои са лидерите, вдъхновили го най-силно и чийто модел той следва

 

Две са имената, които Михаил споделя с нас. И двамата са чужденци. С индиеца Авинаш работят заедно в хартиената фабрика в Стамболийски. Предприятие с тежка съдба, а тяхната роля е да го вдигнат на крака. Успяват в начинанието и до днес Михаил счита това постижение за един от най-големите си успехи. Авинаш е по-възрастен над 60-годишен, но безкрайно енергичен, умен и строг. Михаил се научава от него да бъде твърд и да отстоява позициите си, когато вярва в тях. От него взима също така и непримиримостта. Разбира колко важно е да помагаш на всички служители ако твоята дирекция върви, а съседната крета, трябва да спуснеш мостика, тъй като на едно състезание силата на отбора се мери по най-слабия играч.

 

От другия си ролеви модел Филип бивш изпълнителен директор за СКФ Берингс България и плант мениджър на площадката в Сопот, Михаил купува ефективността. Филип внимателно взима решенията, така че да са добри за компанията. Друго много важно нещо е приятелската атмосфера за три години съвместна работа Михаил не си спомня да е имал пререкания с французина. Филип е човек, който с две думи преценява дадена идея и ако е добра веднага я прегръща. А какво повече му трябва на мениджъра от това шефът да му даде зелена светлина?

 

Пътят на един успешен мениджър никога не е осеян само с рози

 

Труден момент от кариерата на Михаил е работата му в стъкларския завод. Ролята му там като финансов мениджър е да изисква стриктно спазване на реда и на съществуващите процедури, което се оказва изключително тежка задача, най-вече поради похабената енергия вътре в екипите в излишни спорове. Много важно е една компания да е единна, да се обедини около една истина и да се изправи срещу външния свят. Не е нужно тази единна позиция да е най-умната, правилната или удачната, екипите трябва да вярват в нея и да я защитават пред външния свят. Въпреки трудностите, Михаил се надява поне с малко да е допринесъл за подобряването на процесите в завода.

 

Опитът учи Михаил колко важно е човек да се развива и да върви напред

Михаил ГеоргиевСлед като започва работа в СКФ, той решава да се подготви за евентуалното повишение и завършва Executive MBA. Въпреки че е най-възрастният студент в групата, това дори го мотивира осъзнава, че има още хляб в него и може да е конкурентен и на доста по-млади хора. Освен това се научава и да работи в екип с други хора, извън работната среда. Колегите му в университета понякога го възприемат като негласен лидер и често искат неговото мнение по различни въпроси. Днес Михаил е изпълнителен директор на голяма компания, но продължава да работи над себе си. За съжаление това, от което има нужда технически познания, никой ВУЗ не може да му го предложи. В България всички висши учебни заведения се хвърлят да правят от инженерите мениджъри, но никой не предлага обратното. Затова Михаил сам се е заел да надгради техническите си познания, за да си върши още по-добре работата и на оперативно ниво. Той се възползва от уеб базирания интерактивен колеж на СКФ и през свободното си време обикновено след работа със слушалки в ушите се образова сам и покрива сертификати. Това е неговата почивка в края на дългия работен ден, но работата в СКФ не му тежи, защото атмосферата е благоприятна. Тежи му повече, че работи далеч от дома. Това е една от жертвите, които е направил в името на целите си вижда се с близките си само през уикенда.

 

Екипът в най-голяма степен спомага за изграждането на приятната работна среда

 

Михаил не смята, че неговият двор е перфектен, но както всички знаем перфектни неща няма. За сметка на това този двор е достатъчно добре подреден, за да може началникът да е сигурен, че когато и да възникне проблем, ще се вземе решението, което е най-добро за компанията. За да поддържа екипа на високо ниво, Михаил внимава на какви хора се доверява. Ако трябва да избира между един перфектен професионалист, който няма никакви човешки качества, и човек, който има нужда от много надграждане, но е читав като характер, той без да се замисли ще избере втория. Техническите познания се надграждат, но един келяв човек трудно можеш да го направиш читав, смята той. Ето защо за Михаил е важно да има свестни хора зад гърба си, които няма да го излъжат, няма да го подведат и ще му кажат истината в очите без значение колко е трудна и тежка. Аз държа да я чувам и затова бих избрал този тип хора, споделя той. В отношението си с колегите той се старае да проявява справедливост. Опитва се винаги да чуе отсрещната страна, за да прецени плюсовете и минусите в ситуацията. И когато надделее неговото решение, това е, защото е убедил човека отсреща, че то е по-доброто. Ако събеседникът обаче има по-сериозни аргументи, Михаил е готов да отстъпи, без да счита, че е загубил спора. Този подход показва на служителите, че техният началник не е дървена глава, вкопала се в собствената позиция, а е отворен към чуждите идеи.

 

Няма ли млади, СКФ рискува да се превърне във една застаряваща компания

 

Когато човек се разхожда из заводите, веднага му прави впечатление колко много млади хора работят тук. Михаил смята, че без младите не може, тъй като трябва задължително да има приемственост. Затова и тук толкова много се набляга на развиването на хората. Човек обаче трябва да е готов и да иска да се развива, не става само с едно натискане на копчето. Когато се говори за развиване и задържане на работници и служители, не може да се пропусне и въпросът за ключовите хора. На един човек трябва да се гледа като на инвестиция и в един момент той се превръща в ключов. Това не става веднага, а с течение на времето. Първостепенна цел според Михаил е да задържат ключовите хора. Никой не обича да има текучество, но ако текучеството е при ключовите хора, вече става силно проблемно. Загубиш ли един ключов човек споделя той - все едно си загубил пет години труд, защото той не става от днес за утре готов. И фокусът ни е там да задържим ключовите хора.

 

Младите хора са бъдещето, но не е лесно да се намерят добри кадри

 

В СКФ има различни програми за набиране на млади таланти стажантските програми са една чудесна възможност за младия човек да се реализира в компанията. Михаил обаче е наясно, че насила хубост не става и тези кадри се преценяват и отсяват внимателно. Как става това? Привличат хората, на които им лъщят очите които наистина харесват работата. СКФ е привлекателна за младите, а и изобщо за всички служители с това, че предоставя сигурност нещо, с което в днешния динамичен пазар малко компании могат да се похвалят. Самият Михаил споделя, че както компанията гледа на него в стратегически план, така и той гледа на СКФ. Той е доволен от условията и атмосферата и не би сменил своя отбор. Освен това СКФ му предлага и нещо много ценно възможност за израстване. Той вярва, че настоящата му позиция не е краят на кариерата му и че има още стълбички нагоре. В тази посока е и предстоящото обучение  в SKF Finance Academy, организирано от Групата СКФ и Университета в Гьотеборг.

 

Дървото на SKF

 

Когато помолихме Михаил да отправи послание към младите и защо да останат в България, той кратко отвърна, че с послания не става, а трябва на дело да се покаже, че България е по-добро място от чужбина. Направи го, просто го направи по-привлекателно място е мотото му и със сигурност той и екипът му от СКФ го следват. СКФ е привлекателен работодател за региона компания, която въпреки кризата удвоява производството през 2010 година. Освен с работни места, СКФ подпомага и със социална дейност в Сопот например компанията поддържа детска площадка. Също така вече трета година на територията на общината се провежда и ежегоден републикански детски футболен турнир, който става все по-масово мероприятие. Победителят участва в международния турнир Gothia Cup, който се организира в Гьотеборг от Групата СКФ.

 

Какви цели си е поставил Михаил в краткосрочен и дългосрочен план

 

Ето какво сподели той в края на интервюто: "Ежедневната ми цел и да не се чудя какво трябва да правя. Защото ако остана без цели все едно съм умрял. Моята работа оттук насетне е постоянно да предизвиквам статуквото. Защото това, че правиш нещо добре сега не означава, че утре ще си също толкова добър светът може да е по-динамичен от теб. Статуквото всеки един ден трябва да се предизвиква. Винаги да задаваме въпроса: "А не може ли по-добре?"

 

Leader's Compass, август 2012


www.leadway.org *** info@leadway.org *** Tel: +359 2 9313165 *** Cell: +359 89 662 81 63